10 signálov, kedy je lepšie odísť a svadbu vôbec neplánovať

Existujú signály, ktoré vám môžu naznačiť, že by ste vo vašom aktuálnom vzťahu nemali pokračovať a na svadbu radšej zabudnúť.
Existujú signály, ktoré vám môžu naznačiť, že by ste vo vašom aktuálnom vzťahu nemali pokračovať a na svadbu radšej zabudnúť. / Foto: Bigstock

Každý človek vie jasne vycítiť, kedy vzťah už nemá také kvality, aké by sme si priali. Horšie je to už s tým, aby sme si túto skutočnosť aj priznali a urobili zásadný krok, ktorý nás z bludného kruhu vyvedie. Často nás v problémovom vzťahu držia rôzne stereotypy, ktoré sú silnejšie ako náš jasný úsudok. A tak často vhupneme aj do takého manželstva, ktoré už vlastne na začiatku nemalo perspektívu. Často to urobíme preto, aby sme niekoho nesklamali či neranili. A pri tom zabúdame hlavne na seba, na svoje šťastie a na svoje citové prežívanie. Existuje však niekoľko, rokmi overených pravdivých dôkazov, ktoré signalizujú, že vzťah nemá budúcnosť.

 

1. Partner odo mňa žiada, aby som bol niekým iným, ako som

V prvotných štádiách zamilovanosti sa človek dokáže pretvarovať, len aby sa ešte viac zapáčil. Toto však nedokáže robiť do nekonečna. Ak pretvárka trvá veľmi dlho, môže to skončiť aj tak, že človek stratí vlastné ja. Lepšie je si uvedomiť, že buď nás partner prijme takých, akí sme alebo to nie je vhodný partner. Vždy je lepšie si to hneď na začiatku uvedomiť, ako potom niekoľko rokov dávať dokopy zničené sebavedomie.

 

2. Partnerove slová nie sú totožné s činmi

Úprimnosť a pravdivosť sú okrem iného tiež dôležitou súčasťou dlhodobého vzťahu. To, čo hovoríme, by sme mali aj robiť. Ťažko sa dá rozumieť ľuďom, ktorí niečo iné hovoria a niečo iné robia. Dôležité sú hlavne činy, pretože to, čo človek robí, je vlastne výsledkom toho, čo si myslí.

 

3. Partner sústavne prehliada moju hodnotu

Skutočnosť, prečo veľa ľudí zostáva vo vzťahu s človekom, ktorý si neváži ich hodnotu, spočíva v tom, že oni si sami seba nevážia a nemajú sa radi. Nepoznajú svoje kvality a sú závislí na partnerovi. Neveria si, a preto ostávajú aj v nefungujúcom vzťahu.

 

4. Musím nútiť partnera, aby ma miloval

Nikoho nedonútime, aby nás miloval. Láska buď je, alebo nie je. Ak sa niekomu prosíme o jeho lásku, tak sa ponižujeme. Človek, ktorý aj tak nikdy nevnímal našu skutočnú hodnotu, si v jeho očiach ešte viac znižujeme. Ponižovaním nikdy nezískame v partnerových očiach hodnotu. Neopätovaná láska bolí, ale ak ste ešte pred svadbou, urobte rázny krok. Lepší je totiž rýchly koniec s bolesťou ako nekonečná bolesť bez konca, ktorá by si na vás počkala v manželstve bez lásky.

 

5. Vzťah založený len na fyzickej príťažlivosti

Dnešný svet je založený na kulte tela. Ničomu sa nevenuje toľko pozornosti ako cvičeniu, vizáži, móde, kozmetike a plastickej chirurgii. Na kráse je závislých čoraz viac ľudí. Nedostatok krásy spôsobuje u mnohých rôzne komplexy, depresie, úzkosti, nechuť žiť. Viac ako inokedy sú dôležité svaly,  štíhle telo, nádherné vlasy a exkluzívne módne doplnky. Ľudia venujú tisícky hodín ročne práve tejto problematike. A tak sa nemôžeme ani čudovať, že mnohí hľadajú krásu len na povrchu. Veď koľkí z nás kvalitu človeka hodnotia práve podľa vonkajších znakov? Pritom skutočná krása vyviera aj z nášho vnútra. Ak chceme s niekým prežiť celý život, musíme vnímať aj jeho vnútorný svet. Musíme zisťovať, čo ho robí spokojným a šťastným, pre čo naozaj žije, aké hodnoty uznáva, v čom je ukrytá hĺbka jeho srdca. Ak vás partner miluje len pre vašu krásu a váš vnútorný svet ho vôbec nezaujíma, to nie je dôvod na celoživotný vzťah. Čo budete robiť, keď prídu prvé vrásky a náhodou priberiete po pôrode?

 

6. Partner sa so mnou skoro vôbec nerozpráva

Komunikácia predstavuje základný spôsob, vďaka ktorému sa dá budovať vzťah. Je to spôsob ako si vyjasniť otázky, vyriešiť problémy, zjemniť napätie či prejaviť si komplimenty. Bez komunikácie vzťah nie je vzťahom. A určite nestačí komunikácia na internete či cez sms. Pohľad do očí veľa napovie.

 

7. Partner ma vôbec nepodporuje

Partnerstvo má zmysel vtedy, keď nám je s partnerom lepšie ako samému so sebou. Vzťah má existovať preto, aby sme sa cítili lepšie a nie horšie. Partner, ktorý nám berie energiu, odvahu či chuť žiť, nie je pre nás ten najvhodnejší. V takomto prípade je nám lepšie osamote. Partner, ktorý nás inšpiruje, podporuje a dáva chuť žiť, je pre nás veľmi dôležitý, pretože bez neho by sme nefungovali až tak dobre.

 

8. Partnera vôbec nezaujíma, čo ma trápi

Ak partner tvrdí, že mu na nás záleží, musí mu záležať aj na tom, ako sa cítime, ako prežívame dni alebo čo nás trápi. Ak ho toto vôbec nezaujíma a ignoruje našu bolesť, to nie je partner.

 

9. Partner, pri ktorom žijeme len zo spomienok, už nie je naším partnerom

Niekedy si to možno ani neuvedomujeme, ale už nežijeme v prítomnosti, ale čoraz častejšie spomíname na to, čo už bolo. Robíme to preto, lebo len v minulosti cítime to dobré a krásne z celého vzťahu. Tešíme sa zo slov, ktoré sa už nezopakujú a spomíname na udalosti, ktoré už neprídu. Je to  prázdny život v ilúzii. Vzťah drží len nejaká túžba po niečom, čo už vlastne neexistuje.

 

10. Všetky spoločné chvíle organizuje už len jeden z partnerov

Či je to už návšteva kina, spoločná dovolenka alebo návšteva kamarátov, tak všetko je len na jednom z partnerov. Ten, ktorý už nemiluje, nemá chuť ani nič organizovať. Na všetko človek ostáva sám a v podvedomí už možno aj cíti, že ten druhý to robí len zo zvyku. V tejto chvíli je potrebné tiež  si uvedomiť, že nemá zmysel predlžovať čas lásky, ktorá už dávno vyprchala.

Uzavretie manželstva by mala byť záležitosť na celý život. Dnes už aj v oblasti vzťahov existuje veľké množstvo informácií o tom, ako majú fungovať. Signály lásky nie je dobré podceňovať a vždy je dobré poučiť sa z toho, čím iní ľudia už prešli. Vy tým už prechádzať nemusíte, ak si skutočné prejavy lásky  vopred uvedomíte.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku